Veganski kondomi

KondomovPred kratkim so na naše police prišli veganski kondomi, ki je pogruntavščina poslovnežev, ki želijo zadostiti potrebe veganov. Veganske kondome odlikuje dejstvo, da ne vsebujejo kazeina, ki je glavna beljakovina v mleku prežvekovalcev, prisotna pa je v skoraj vseh običajnih kondomih. Slednje vsekakor ni odgovarjalo strogim veganom, ki so upali na izdelek, ki bo ustregel vsem njihovim standardom in zaradi napredka tehnologije, so slednjega tudi končno dobili.

Vegani tako veselo hodijo v trgovine z zdravimi živili in tam kupujejo veganske kondome, hkrati pa se izogibajo nakupu običajnih. Nedavno tega so se oglasili tudi zagovorniki običajnih kondomov, ki so glede veganskih kondomov precej skeptični. Pravijo namreč, da slednji niso tako zelo varni kot običajni, saj je kazein v njih zamenjan s kakavovim maslom ali z izvlečkom iz družine osatov. Zaradi slednjega pravijo, da je zaščita, ki jo nudijo manjša, kot pri običajnih kondomih, saj se omenjeni sestavini hitreje razgradita.

Tovrstne kondome je sicer podprla celo PETA in druge tovrstne organizacije, vendar pa ni slišati, da bi bili takšni kondomi odobreni tudi s strani zdravstvenih organizacij. Mnogi trdijo, da so šli z omenjenimi kondomi predaleč in želijo z njimi le zaslužiti vreče denarja, vendar pa so očitno ljudje pripravljeni sprejeti karkoli, da bo le ustrezalo njihovemu načinu življenja. Seveda ne trdimo, da tovrstni kondomi niso učinkoviti, vendar pa je človeška domišljija očitno res popolnoma brez meja. Današnja družba dokazuje, da se ljudje h kondomom ne zatekamo več zaradi njihove osnovne naloge, torej zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi in nosečnostjo, ampak so nam čedalje bolj pomembni tudi drugi vidiki uporabe. Najpomembnejša stvar pri kondomu je njegova varnost, saj kondom sicer izgubi svoj namen, zato je popolnoma upravičeno, da se pri veganskih kondomih res vprašamo, kaj nam je bolj pomembno. Včasih ni dobro tvegati svojega zdravja, zato da bi za vsako ceno upravičili svoj življenjski slog, ko pa si lahko tako situacijo le še poslabšamo.