Čokolada, kaj bi brez nje.

Vsi danes vemo, kaj je čokolada. To je prehrambeni izdelek, narejen iz kakava. Lahko jo pojemo kot tablico ali pa jo uporabimo za kakšno drugo  stvar, naprimer pri kuhinji. V kuhinji se vglavno uporablja na koncu, ko želimo dekorirati naš narejeni izdelek. Ali pa jo uporabimo, da iz nje naredimo temno, črno testo. Mladi pa čokolado uporabljamo tudi v pijačah. Najraje si pozimi naročimo svežo vročo čokolado, za katero nas malo pogreje. Iz nje pa lahko tudi naredimo čokoladni liker, ki ga najraje uporabljamo ob prazničnih praznovanjih. Narejen je izključno iz pudinga, ki vmes dodamo tudi malo ruma, saj čokoladni liker ni čokoladni liker brez ruma.

Zgodovina čokolade se je začela že pri Aztekih in Mayih. Čokolada je bila za njih na začetku tako zanimiva in cenjena, da so jo uporabljali ne samo za hrano, ampak tudi kot plačilno sredstvo in jo zamenjavali za vrednejše predmete. Prvotno so čokolado uporabljali kot pijačo, ki je bila grenkega okusa, saj v njo niso dodajali sladkorja. Ni bila v obliki čokoladnih tablic ali bonbonov,  kot jih poznamo v sedanjem času.

Čokolada

V Evropo je prišla okoli 16. stoletja, ko so španski kolonizatorji podjarmili Azteke. Vendar šele po 17 letih so jo začeli uporabljati, saj prej niso poznali recepta za izdelavo čokolade ter španci so jo ohranili kot skrivnost. Šele italijanski popotnik je razkril skrivnost kakavovca po drugih evropskih deželah in tako je čokolada hitro postala priljubljena pijača na evropskih dvorih.

Danes pa čokolado poznamo v več različnih okusih. To so grenka čokolada, ki vsebuje kakav z najmanj 35% kakavove mase. Potem je tukaj bela, ki vsebuje kakavovo maslo in ne vsebuje nemastnih kakavovih delov. Najbolj priljubljena vrsta čokolade je mlečna, ki jo ima vsak rad, saj vsebuje tudi mleko, sladkor, sladila itd. Na koncu pa je tudi kuhinjska čokolada, ki kuhinja ne more brez nje. Pa še kakšna druga vrsta bi se našla.