LCD TV monitor proti ostalim televizijam

Če bi si ogledovali neko napravo, kako izgleda danes in kako je na primer izgledala pred dvajsetimi leti, bi se verjetno ob ogledu močno nasmehnili, obenem pa tudi začudili, kako zelo se je spremenila. Tako lahko primerjamo tudi televizorje. Zagotovo se še spomnimo tistih izpred nekaj več kot deset let in vemo, kako izgledajo današnji. Razlika je ogromna, za kar je po večini odgovorna predvsem sodobna tehnologija, ki se še vedno z enako hitrostjo razvija naprej. Televizorji so se torej bistveno spremenili, predvsem pa je razlika očitna še posebej v zaslonih. Verjetno se še prav vsi spomnite zaslonov s katodno cevjo. LCD monitor je poskrbel za dobro zamenjavo, ki je povsem upravičena, saj se ponaša s številnimi prednostmi, o katerih bi lahko v starih časih samo sanjali.

LCD TV monitor

LCD TV monitor je tekoče kristalni zaslon

Kratica LDC je okrajšava za angleško besedno zvezo Liquid Cristal Display. V slovenščini bi temu torej lahko rekli tekoče kristalni zaslon, kar LCD TV monitorji vsekakor so. Za prikazovanje slik na ekranu zato uporablja tehnologijo tekočih kristalov. Za njih je značilno, da ne oddajajo svetlobe sami od sebe, ampak jih modulirajo. Zaslon lahko prikazuje kompleksne vzorce ali pa povsem preproste oblike, kar je predvsem odvisno od strukturiranosti tekočih kristalov.

Prednosti, ki jih predstavljajo taki monitorji

Tovrstni monitor ima se torej odlikuje po številnih prednostih. Ima izjemno hiter odzivni čas ter majhno porabo električne energije. Tako se jih lahko uporablja tudi kot računalniške zaslone, TV zaslone, inštrumentalne plošče in signalne objekte.