Avtoplin

Avtoplin je naftni plin, ki je v današnjih časih veliko bolj v ospredju, saj so se ostali naftni derivati močno podražili, ljudje pa iščemo poceni alternative. Prva takšna vozila so v Sloveniji izdelali leta 2007, v ostalih državah pa so bila narejena že veliko prej.

Avtoplin je veliko bolj varen in okolju prijazen, saj ne oddaja ogljikovega monoksida, dioksida in oksida. Sestavljen je iz mešanice propana, butana in ogljikovodikov. Vozilo preurejeno na avtoplin ima tih sistem delovanje.

Avtomobiil na avto plin se danes zelo uspešno prodajajo in sicer po višji ceni kot avtomobil na dizelski in bencinski pogon. Avtoplin zmanjšuje tudi glasnost motorja in ima čisto izgorevanje, kar pomeni, da ne onesnažuje okolja.

Prednosti plina pred ostalimi derivati so hitra vgradnja, zmanjšuje okolju škodljive snovi, je bolj varen kot bencin, ima krajši rok polnitve, glede od ostalih plinov je ta najbolj dostopen, ima večjo varnost pri nesreči kot navaden avtomobil.

Prevozna sredstva, ki imajo avtoplin, ne zahtevajo veliko stroškov vzdrževanja, vendar Vam vseeno priporočamo, da opravljate servis ob prevoženih 15.000 kilometrov. Očistili Vam bodo plinski filter in pogledali cevi. Porabe moči v motorju s plinom ni.

Vozila, ki imajo vgrajen avtoplin so: Audi, Seat, Rover, Citroen, Nissan, Fiat, Opel, Peugeot, Renault, Mercedes, Daimler Chrysler, Subaru.