Pesjaki

Tako kot človek, si tudi pes želi urejenega in toplega zavetja. Pesjaki se med seboj razlikujejo, saj imamo tudi različne pasme psov. Danes bomo pisali o mrežnih in cevnih pesjakih.

Seveda razlika ni ogromna. Razlika med temi pesjaki je samo v tem, da je pri cevnih pesjakih za ograjo, ki preprečuje pobeg psa, uporabljeno več cevi skupaj. Pesjaki z mrežo pa imajo za ograjo prepleteno mrežo.  Cevi so med seboj razmaknjen 8 cm tako, da psi ne morejo uiti. Možnost velikosti teh pesjakov so 1m, 1.5m, 2m in 3 metre. Lahko se odločimo tudi za vgradnjo lesenih stranic, ki psu ponujajo zavetje, tako da ni ves čas izpostavljen vetru, dežju in snegu, ki bi padal po strani. Vrata pesjaka so postavljena na desno. Odpirajo se navznoter, tako da nam pes ne more uiti. Vrata se da zapreti z dodatno ključavnico. Streha je narejena iz pločevinaste kritine, ki je zelo obstojna. Montaža je zelo preprosta, saj za postavitev potrebujete samo nekaj vijakov. Mrežni pesjaki pa se od cevnih ne razlikujejo prav veliko, vendar je bolj primeren pse, ki so manjše velikosti in za mladiče, ki bi lahko pri cevnih odšli skozi prazen prostor.

Pri pesjaku pa je dobro imeti tudi narejen poden, ki je največkrat narejen iz lesa. Tako pes ne leži na mrzlih in tudi namočenih tleh. Tako poskrbimo še za boljše počutje samega psa. Poleg vsega tega pa nekateri imajo v pesjakih še pasjo uto in tako psu namenimo še malo več zasebnosti in zavetja. Priporočene so tudi raznorazne igrač, da psu med tem ko vas ni ni dolgčas.

Cena takšnih pesjakov se giblje od 800€ pa vse do 1500€, odvisno je tudi od velikosti. Vendar če imamo radi pse in želimo za njih vse najboljše potem tudi pesjaki, ki so nekaj evrov več naj nebo problem. Ko nakupite tak pesjak imate z njim za več kot 15 let in ste brez skrbi.