Lesena okna

Lesena oknaZima se približuje in poskrbeti moramo, da bodo naša lesena okna dobro zadrževala toploto v hiši. V primerjavi z PVC okni so lesena okna bolj naravna, dihajo skupaj s hišo in tudi po izteku roka uporabnosti jih lažje recikliramo. Že sama po sebi ustvarijo prijetnejši videz hiše in zbujajo občutek udobja in topline. Še posebej so primerna, če gradite hišo v podeželskem stilu, saj se stilsko skladajo z njo, kakovostno obdelana pa so enakovredna PVC in ALU oknom.

Lesena okna so varčna, poceni in enostavno jih vzdržujete, njihova redna nega pa podaljša njihovo trajnost. So odlični izolatorji, posebej z pravilno izbranimi stekli. Les je material, ki se lahko prilagodi različnim željam, zato ugodi vsakemu okusu. Dobra okna vam bodo nudila dolgotrajno udobje, zato morate biti pri nakupu le-teh pozorni na več lastnosti oken. Lesena okna in njihova kakovost so odvisna od zvočne in toplotne izolativnosti, vrste lesa in njegove zunanje zaščite, barve, vrste stekla, tesnil ter oblike in načina odpiranja.

Lesena okna so iz naravnih materialov, ki se prilagodijo sodobni ali podeželski konstrukciji, so energetsko varčna s funkcionalnim okovjem, premazni sistemi so okolju in človeku prijazni, nudi številne različne možnosti izvedb glede na dimenzijo, obliko, načine odpiranja, njihova kakovost pa je potrjena od doma in tujine.

Seveda imajo lesena okna tudi svoje slabosti, tako kot vsaka stvar. V primerjavi s PVC okni so lesena dražja, saj je izdelava slednjih precej enostavna, ker jih le razrežejo, zvarijo in sestavijo. Izguba toplote je odvisna predvsem od stekla, prepustnost zraka pa je pri lesenih oknih celo boljša kot pri PVC oknu. Na izbiro imamo tudi, da se odločimo za okna iz lesa, ki so na zunanji strani oblečena v aluminijast profil. Tako združimo prednosti okna iz lesa in okna iz aluminija: toplino lesa, dimenzijsko stabilnost, toplotno izolacijo, visoko obstojnost in zaščito lesa pred snegom, vetrom, vročino in zmrzaljo.