Neverjetna Zgodovina Kajnžkove Hiše V Kranjski Gori

Ali ste že kdaj slišali za Kajžnkovo hišo? Morda ste, morda ne, a kljub temu vas bo njena zgodovina navdušila. Je enonadstropna zidana hiša, z dvokapno streho na čop. Ima tudi dva zunanja hodnika – ganka. Njena zgradba je značilna za njen čas postavitve; hiša in kamra, kašča ter veža s črno kuhinjo. Polkrožni kamnit portal in profilna vrata se nahajajo pri glavnem vhodu, na fasadi pa je ohranjena še sončna ura in freska sv. Florjana.

Prvotno naj bi hiša bila lesena, saj so dokaze o tem našli v njeni notranjosti. Sicer je danes ohranjena delno, ampak brez gospodarskega poslopja, ki je tam stal še v 19. stoletju. Resnično vredni ogleda so tudi deli vzidanih omaric in štukaturni okras v hiši, ki so se tu ohranili poleg črne kuhinje in shrambe. Do leta 2004 je Kajžnkovo hišo Občina Kranjska Gora povsem obnovila.

prenocisca kranjska gora

Ta hiša je objekt z izjemno ohranjeno ljudsko arhitekturo in v njej si je mogoče ogledati mnogo že zgoraj omenjenih znamenitosti. Torej – rekonstrukcija opreme črne kuhinje, shrambe, razstava rateške noše in krajevne zgodovine, starejši filmi in razstava ročnih del. Slednje izdelujejo članice Turističnega društva Rateče – Planica. Iz propadajoče Jervahove hiše pa so pridobili še mizarsko zbirko, ki je sedaj na ogled v mansardi hiše. Odpiralni čas je od torka do sobote in sicer od 10 ure do 6 ure popoldan, tako da boste za ogled imeli več kot dovolj časa.

Kje pa si jo ogledati? Apartmaji Kranjska Gora bodo za vas kot nalašč, da se v njih nastanite in si ogledate Kajžnkovo hišo in še mnogo drugih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Sploh če si želite udobja po ugodni ceni, vam apartmaji Kranjska Gora nudijo vse to in še več. Za rezervacijo jih lahko kontaktirate, ali pa to opravite kar preko spleta. Apartmaji Kranjska Gora vas bodo navdušili z njihovo odmaknjeno lokacijo od mestnega vrveža in čudovito okolico in naravo. Več na: http://www.moj-apartma.si/si/subcategory/apartmaji-gorenjska/apartmaji-kranjska-gora