Polno vzmetena gorska kolesa

Želite s kolesom po naravi in bolj grobih poteh, in vas zanima kakšno kolo potrebujete. Za vožnje po bolj grobih poteh potrebujemo polno vzmetna gorska kolesa. To so kolesa ki imajo prednje kolo in zadnje kolo vzmeteno, da nam zagotovijo najbolj udobno vožnjo po gorskih poteh.

Vrste vzmetenja in koles

Polno vzmetnih gorskih koles je več vrst in joh ločimo na štiri večje skupine. Prične se že spustnimi kolesi (ang. Downhill) za katero je značilen spust kolesa po hribu navzdol, in z tem kolesom ne kolesarimo v hrib zaradi prestavnih razmerji ker temu nebi ustrezala. Nadaljujemo z prosto vožnjo (ang. Freeride) kjer ponovno kolo ni namenjeno kolesarjenju v hrib ampak zgolj spustom, od spustnih koles pa se razlikuje da je namenjen premagovanju zahtevnejših odsekov ki jih srečamo na poti. Vsestransko kolo(ang. All mountain) je namenjeno kolesarjenju v hrib in iz njega saj ima več prestavnih razmerji kar nam omogoča lažjo vožnjo v hrib. Gorska kolesa(ang. Cross country) ki omogočajo tudi vožnjo po asfaltiranih voziščih ampak so večinsko namenjena za kolesarjenje po gozdnih poteh. In še nenazadnje nam ostanejo tekmovalna kolesa(ang. XC Race), ki se uporabljajo izključno za tekmovanja, kjer se tekmovalci spuščajo po hribu navzdol.

polno vzmetena gorska kolesa

Kako z nakupom?

Z nakupom polno vzmetnega gorskega kolesa se je najbolje odpraviti v kolesarsko trgovino kjer nam bodo lahko prodajalci pomagali z izbiro koles, ampak preden se odpravimo v trgovino je najbolje preveriti kakšno vrsto kolesa bomo kupili da bo ustrezala našemu stilu vožnje. Na kolesih pa lahko dokupimo tudi veliko dodatne opreme, zato je najlažje, da si zastavimo limit koliko denarja lahko damo, saj dodatna oprema lahko predstavlja kar velik del končne cene.