Parodontologija – ozaveščene o zdravju dlesni je pomembno

Parodontologija, kaj je to? Gre za vejo dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni. Torej, bolezni podpornih struktur zob pod kar uvrščamo zobno meso, kosti in vlakna, ki vežejo zob na kost. V kolikor te bolezni ne zdravimo pravočasno, lahko pripelje do popolne izgube zob. Zobozdravnik lahko hitro prepozna prve znake in nam svetuje glede napotkov za boljšo ustno higieno in zmanjšanje napredovanja bolezni. Ob resnejših težavah pa nas bo napotil k zdravljenju k parodontologu, ki se bo z zadevo temeljiteje spoprijel.

parodontologija
Parodontologija se tako predvsem ukvarja z zdravljenjem dlesni. Po ocenah strokovnjakov ima danes večina ljudi probleme z eno od oblik bolezni dlesni. Gingivitis ali vnetne spremembe dlesni so običajno prvi simptom parodontalne bolezni. Če bolezni ne zdravimo dovolj hitro, začne ta počasi odstopati od zoba, tam pa se začne nabirati zobni kamen in bakterije. To pa privede do parodontitisa. Parodontitis je resna okužba dlesni s katero se ukvarja parodontologija. Bakterije poškodujejo mehko tkivo s tem pa se uničuje kost. V hudih primerih lahko te bakterije vstopijo v krvni obtok in vplivajo na srce, pljuča ter ostale dele telesa. S tem pa parodontitis ne ogroža le ustne votline in zob, pač pa lahko ogrozi celotno zdravstveno stanje. Ljudje se teh posledic premalo zavedamo in običajno se simptome ignorira dokler ni prepozno. Vendar pa je to pogost pojav in pri zgodnji obliki se bolezen da pozdraviti z skrbno ustno higieno.
Parodontologija je ljudem še vedno premalo poznana. Poleg slabe ustne higiene k nastanku parodontitisa prispeva tudi genetika, parodontitis je namreč lahko tudi podedovan. Prvi simptomi te bolezni so pogosto blagi, bolečine so redko prisotne. Prvi znaki, da se bolezen razvija so otečene in bolj pordele dlesni, krvavenje dlesni ob ščetkanju in nitkanju, iztekanje gnoja, zobje postajajo na videz daljši, saj dlesni pričnejo odstopati od zob, zobje lahko tudi lezejo narazen in postanejo majavi, pojavi pa se tudi slab zadah in okus. Parodontologija pomaga in ozavešča o tej zahrbtni bolezni.