Solarni kolektorji

Solarni kolektorjiOb vse dražji elektriki je so solarni kolektorji idealna rešitev za vsak dom, saj ima sonce izjemne sposobnosti segrevanja, ogrevanja in proizvajanja elektrike. In zakaj tega ne bi izkoristili, če je zastonj? Solarni kolektorji zahtevajo investicijo, katera sam povrne v sorazmerno kratkem roku (v 6ih do 10ih letih) in je prijazna tudi do okolja, kar je še posebno dobro za naše zanamce. Solarni kolektorji absorbirajo sončno energijo in jo koristno pretvarjajo v toploto. Za najboljše in optimalno delovanje solarnih kolektorjev je primernejše sončno vreme, v primeru oblačnega vremena pa bodo solarni kolektorji proizvedli polovico energije kot bi jo na normalen sončen dan.

Prav zaradi teh pozitivnih lastnosti solarni kolektorji nimajo težav v zimskem času, vendar proizvedejo manj energije, saj so zimski dnevi krajši. Poznamo več vrst solarnih kolektorjev, in sicer ploščate, vakuumske in vakuumske heat pipe kolektorje. Vakuumski kolektorji so zaradi preprečevanja izgub sončne energije primernejši za vse letne čase, so bistveno dražji, vendar se investicija hitro povrne. Najbolj tehnološko dovršeni solarni kolektorji so heat pipe kolektorji. Medtem ko so ploščati kolektorji primernejši za energetsko manj zahtevna obdobja kot je pomlad in jesen. Za optimalnejše delovanje, je priporočljivo solarni kolektor namestiti na južno stran z naklonom 35° ter tam, kjer ni senc dreves in okoliških stavb, saj to bistveno zmanjša učinkovitost solarnih kolektorjev.

Solarni kolektorji se največkrat uporabljajo za ogrevanje sanitarne vode, prav tako so odličen podporni sistem centralnemu ogrevanju, saj vam omogočajo znižanje stroškov ogrevanja tudi do 80%. Prednost solarnih kolektorjev je tudi v tem, da je sončna energija obnovljiva in ni nevarnosti, da bi pošle njene rezerve. Hkrati z izbiro sončnih kolektorjev prispevate tudi k manjšemu onesnaževanju okolja, kar je glavna prednost sončne energije. Solarni kolektorji potrebujejo malo vzdrževanja in imajo doživljenjsko garancijo. Razmislite o prednosti solarnih kolektorjev in v bolj kakovostno življenje investirajte tudi vi. Izkoristimo moč sonca že danes!