Pomembnost motornega olja za brezhibno delovanje motorja

Da stroji in naprave nemoteno in tekoče delujejo, jih je potrebno dobro podmazati. Pri tem je najbolje uporabiti kakšno kvalitetno motorno olje. Poznamo sicer veliko blagovnih znamk, vendar pa se vsa motorna olja med seboj vsaj malo razlikujejo. Vsem pa je skupno to, da zmanjšujejo obrabo gibljivih delov motorja, jih čistijo, izboljšujejo tesnjenje, preprečujejo rjavenje, hladijo motor in še kaj drugega.

Ker je za stroj torej pomembna uporaba motornega olja, pa je pri tem pomembno tudi to, da je pot iz oljne posode do samega motorja dobro zavarovana. To pa omogočajo kvalitetna tesnila.

tesnila

Tesnila omogočajo, da olje ne uhaja in preprečujejo raznim tujkom, da bi prišli noter ter povzročili stroju kakšno škodo. Zatorej je pri tem zelo pomembno, da je tesnjenje res kvalitetno in da je tudi kvalitetno nameščeno. Tako je stroju omogočeno nemoteno obratovanje in se mu podaljšuje življenjska doba. Kvaliteta tesnil pa se odraža tudi v odpornosti proti vremenskim in drugim vplivom iz okolja ter staranju.

Motorno olje nudi motorju zaščito, da se ne bi predčasno obrabil. S stalnim doziranjem olja je stroju omogočeno nemoteno delovanje. Hkrati pa se tudi prepreči, da bi prišlo do njegove prekinitve ali celo do hujših okvar motorja. Kadar motor deluje, se pojavljajo vibracije in trenja. To pa povzroča še njihovo segrevanje. V kolikor motor torej ne dobi olja, pride do prehitrega obrabljanja ter do kakšnih napak, poškodb in pregrevanja. Na primanjkovanje olja pa nas po navadi opozori že glasno delovanje motorja. Zatorej je pomembno stalno preverjati ali je dovolj olja in če ni nobenih problemov pri njegovemu dotoku k motorju.