Ortodont skrbi za ravne zobe

Ortodont je specialist ortodontije, ki se ukvarja z čeljustnimi nepravilnostmi ter položaji zob v ustni votlini. Ortodont, o katerem lahko več izveste na povezavi https://luxdental.si/ortodont/, je zelo pomemben, tako da ga lahko najdete v več mesti po vsej državi. Na zgornji povezavi vam priporočajo več ortodontov, izbira pa je seveda zgolj in samo vaša. Kakšne naloge ima ortodont? Pregleda zobe, lahko jih slika s pomočjo rentgena, naredi tudi fotografije, potem pa mora narediti odtis vaših zob, da vidi, kako so postavljeni, na pogledi vseh pridobljenih podatkov pa si zamisli načrt zdravljenja. Zdravljenje je v večini primerov neboleče oziroma rahlo boleče, dokler se aparata ne navadimo.

ortodont

Fiksni nesnemni aparat

V usta ti nastavijo fiksni nesnemni zobni aparat, ki poskrbi, da se zobje ostanejo na mestu. Zobni aparat je sestavljen iz nosilcev (zvezdic), skozi te je vpeljan žični lok in gumice, če so te potrebne. Te premaknejo zobe v ustrezen in pravilen položaj. Pri fiksnem aparatu je pomembna higiena ust in zob. Ko jemo hrano, se na aparatu nabirajo ostanki, ki jih moramo potem dobro očistiti. V primeru, da si aparata ne čistimo po obrokih, se stanje poslabša in zobje začnejo gniti.

Nevidni aparat

Nevidni zobni aparat lahko snemate in nameščate nazaj v usta sami. Je lažji za uporabo, saj potrebuje manj obiskov pri ortodontu, je neviden, lažje vzdržujete ustno higieno. Na aparatu so manjše bunkice, ki omogočajo, da se ta ne premakne nikamor. Če izberete ta aparat, zraven dobite set folij, ki jih morate menjati, da pridete do pravega učinka. Nositi ga morate najmanj 22 ur dnevno, da se učinek pozna. Odstraniti ga morate, ko pijete vroče ali obarvane pijače. Bolečine pri nevidnem aparatu so manjše kot pri fiksnem, zaradi manjših premičnih sil.

Nekega časa nošnje zobnega aparata ni. Ortodont ti to določi, glede na stanje zob.

Pogosto vprašanje je tudi cena zobnega aparata. Zdravljenje zob je samoplačniško, zato se vam cena lahko na začetku zdi visoka, vendar ni. Podrobnejšo ceno vam določi ortodont, ko vidi stanje v vaših ustih. Stroške zdravljenja krije oseba ji je stara 18 ali več. Otrokom mlajšim od 18 pa mora to plačati starš ali skrbnik.