Okna – lesena so še vedno klasika

Izbira oken za vašo hišo ali stanovanje, vam lahko predstavlja kar nekaj preglavic. Potrebno se je namreč odločiti, ali bodo vaša okna lesena, aluminijasta, iz PVC ali v kombinaciji materialov. Zagotovo ima vsaka vrsta oken svoje prednosti in slabosti. Medtem, ko se za stanovanja v stanovanjskih blokih v večini primerov odločajo za okna iz PVC materiala, pa je izbira za lastnike hiš malo bolj zapletena. Okna namreč močno vplivajo na zunanji izgled hiše, zato se ne zgodi redko, da tam najdemo aluminijasta, lesena ali pa kombinirana okna.

okna lesena

Lesena okna ponujajo tradicionalnost

Velikokrat bomo pri hišah našli malenkost bolj kvalitetna okna. Lesena okna zagotovo spadajo v to skupino. Prav tako je treba še dodatno poskrbeti, da okna opravljajo svojo vlogo dodatnega izolatorja in so zaradi tega priljubljena izbira pri nizkoenergijskih objektih. Taka okna so namreč popolnoma primerna za reciklažo in imajo tudi dolgo življenjsko dobo.

Največja prednost lesenih oken je prav izolacija. Delujejo kot odličen toplotni in zvočni izolator. Zato je s takimi okni bivanje v notranjosti izjemno prijetno. Toplota ne uhaja ven in zato lahko porabite manj energije za ogrevanje in hlajenje vaših notranjih prostorov. V notranjosti ustvarjajo tudi občutek domačnosti, saj je les res prijeten material na pogled in otip. Ponujajo tudi nekakšen luksuz, saj za lesena okna velja, da niso med najcenejšimi.

Ko se odločate za okna lesena, imate na voljo več različnih profilov, z različnimi stekli. Lahko gre za dvojno ali trojno zasteklitev, kar pripomore h končni izolaciji in tudi varnosti okna. Okna iz lesa omogočajo tudi dobro prevodnost zraka v notranjost. Temu bi lahko rekli, da okno diha. Pri tem se vlaga ne nabira v notranjih prostorih ali znotraj okna. Lesena okna tako onemogočijo ali pa vsaj do določene mere preprečujejo, da bi se v notranjih prostorih zaradi odvečne vlage nabirala plesen.