Akvaponični sistemi in naravna pridelava hrane

Akvaponični sistemPreden se dotaknem tematike akvaponičnih sistemov, spregovorimo še o sami akvaponiki. Naravna pridelava hrane in akvaponika sta izraza, ki hodita z roko v roki. Akvaponika je proces, pri katerem s pomočjo rib in rastlin sklenemo sožitje in obenem gojimo zelenjavo ter ribe brez uporabe umetnih gnojil in kemikalij, pri tem pa seveda potrebujemo tudi akvaponski sistem. Proces bi najhitreje opisal nekako takole; v akvariju običajno lociranim pod koritom z rastlinami gojimo ribe, ribe s svojimi izločki onesnažujejo vodo, ti produkti pa so za ribe strupeni. Če je vsebnost ribjega odpada v vodi prevelika, se lahko zgodi, da pride do pogina rib. Ti odpadki so izvrstno hranilo za rastline, rastline iz vode s svojimi koreninami prečrpavajo hranilne snovi in na ta način je voda očiščena, rastline so »nahranjene«, krog pa sklenjen.

Akvaponični sistemi so izvrstni tako za male hobi pridelovalce, kot tudi za pridelavo hrane na industrijski ravni. Naravna pridelava hrane je bila že od nekdaj zelo pomembna vendar je do pojave pesticidov in škodljivih kemikalij to bilo samoumevno in se niti ni poudarjalo, o naravni pridelavi hrane pa je govora predvsem v zadnjem času, ker je na trgovskih policah skoraj nemogoče zaslediti hrane brez pesticidov in kemikalij. Skrb za akvaponični sistem vam vzame le okoli 15 minut dnevno, rezultat, ki ga dobite pri pravilni skrbi pa vas bo naravnost navdušil.

Akvaponika in naravna pridelava hrane je lahko izvrsten hobi tako za posameznike kot tudi družine z otroci, v njem bo uživala celotna družina pa še na krožnikih bo vedno dovolj zelenjave in rib. Osnovne akvaponske sisteme lahko dobite že za zelo ugodno ceno, seveda pa so vam na voljo tudi večji in bolj profesionalni sistemi.