Feta sir

Feta sirSir je izredno zdrav in koristno deluje na naše telo, saj med drugim krepi zobe, zmanjša tegobe v nosečnosti in med menstruacijo, ščiti pred rakavimi obolenju in nam polepša kožo. Poznamo različne vrste sirov, in sicer sveži kravji sir, mozzarela, feta sir, gavda, parmezan, rikota in gorgonzola. Feta sir je eden izmed najbolj zdravih sirov, čeprav je masten vsebuje izredno malo kalorij in je dober vir kalcija.

Feta sir je grški sir, ki je zelo slan, narejen je iz kozjega ali ovčjega mleka. Ima značilno kremasto do čvrsto teksturo. Feta sir nas največkrat spomni na vsem znano grško solato. Lahko se ga uživa samostojno ali v kombinaciji s solato. Feta sir pa uporabljamo tudi v številnih drugih receptih. Z njim lahko pripravimo razna slana ali sladka peciva, kuhano zelenjavo ali sirni namaz. Odlično se poda tudi jedem iz školjk in celo škampom. Feta sir je različnih vrst, in sicer srednje trd, mehak, zelo slan, blag. Trdi feta sir je običajno pikantnejši od mehkega sira. Feta sir je najbolje hraniti v originalni embalaži v lastni slanici, saj se drugače hitro posuši in postane grenak.

Feta sir je odličen tudi v boji z odvečnimi kilogrami, saj vsebuje izredno malo kalorij in je nasičen s posebno vrsto omega-6 maščobnih kislin, ki pomaga pri izgorevanju maščob, zmanjša kopičenje maščobnih zalog in povečuje čisto mišično maso. Posebna vrsta omega-6 maščobne kisline vpliva na razgradnjo maščob v celicah in v krvi, ki nato prek krvnega obtoka pride v mišične celice in izgori v energijo. Torej, če se bojujete z odvečnimi kilogrami, med drugim posezite po feta siru, ki vam bo zagotovil daljši občutek sitosti in vam pomagal pri izgorevanju odvečnih maščob.